geopark-bg

Category Video

Loading player...


НАЙ-УЖАСНИТЕ ЛЕКАРСКИ МЕТОДИ

80,890 views

В това видео част от топ 10 НАЙ-УЖАСНИТЕ ЛЕКАРСКИ МЕТОДИ ще ви разкажа , за методи които трябва да се радваме , че са изчезнали..или поне някои от тях!

✅ ❗️⚠️ Бизнес запитвания / Business email : [email protected] ⚠️❗️ ✅


✅ Втори канал за смешни видеа : https://bit.ly/2Fa8Qra
✅👉🏻 Инстаграм : http://instagram.com/zakaryofficial 👈🏻✅

This video is important to the audience because it is educational.

Лоботомия (от гръцки λοβός лобос „лоб, кора“; τομή томи „режа“) е неврохирургическа операция, вид психохирургия, позната още като левкотомия. Състои се в прерязването на снопчетата от вътрешномозъчни нервни влакна, които свързват основата на главния мозък с челната мозъчна кора.

Процедурата е полемична още от самото си създаване. Предписва се при лечението на психични разстройства (а понякога и на други) като основна процедура в някои западни страни за повече от две десетилетия. Въпреки общото ѝ признание, тя има сериозни странични ефекти. Докато някои пациенти показват симптоматично подобрение с операцията, подобренията са постигнати за сметка на други увреждания. Балансът между ползите и рисковете допринасят до спорния характер на процедурата. Създателят на процедурата, португалският невролог Егаш Мониш получава Нобелова награда за медицина през 1949 г.

Употребата на процедурата нараства драстично в началото на 40-те и 50-те години на XVIII век; до 1951 г. почти 20 000 лоботомии са извършени само в Съединените щати. По-голямата част от лоботомиите са извършвани на жени. С откритието на антипсихотици в средата на 50-те години, лоботомиите бързо и почти изцяло са изоставени.

✅👉🏻БЛАГОДАРЯ ТИ ,ЧЕ ГЛЕДА ВИДЕОТО!👈🏻✅

Comments